Start › Energisystem › Färdplan för smarta energisystem
Färdplanen för smarta energisystemet i Dalarna är vår regionala övergripande energiplanering. Den pekar ut vad det är som behöver göras inom området till 2045 för att vi ska klara energiförsörjningen och nå de nationella energi- och klimatmålen. Den första färdplanen togs fram av regionens energibolag i samarbete med Energikompetenscentrum vid Högskolan Dalarna samt Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna. Färdplanen presenteras i den klickbara bilden ovan.
Färdplanen för smarta energisystem innehåller en analys av Dalarnas framtida elbehov samt vilka möjligheter vi har att möta dessa behov. Slutsatser summeras i energibalans, elbalans och effektbalans för 2030 och 2045.
Färdplanen innehåller även regionala energimål samt en handlingsplan kopplad till respektive delmål.
Färdplanen har antagits av EFFEKT4Dalarnas strategiska grupp samt beslutats av Dalarnas energi-, klimat- och innovationsråd.
Dalarna har ett robust och konkurrenskraftigt energisystem som möjliggör länets utveckling.
Förhållningssätt:
Dalarna tar ansvar för att bidra till ett hållbart svenskt och europeiskt energisystem, inte bara för det egna geografiska området.
En effektiv energianvändning
En effektiv energianvändning är det första steget för att klara energiförsörjningen och det pågår fortfarande ett omfattande slöseri med både el, värme och drivmedel. Det gäller att hushålla med både energi och effekt för att jämna ut effektuttaget och avlasta elnätet.
Fossilfri energi
Förbränning av fossil energi är den största källan till utsläpp av koldioxid. All fossil energi behöver snabbt fasas ut och ersättas av förnybara energislag.
Ökad energiproduktion
I takt med att den fossila energin fasas ut, så behöver produktionen av det fossilfria öka kraftigt. Det gäller att uppnå både tillräcklig mängd energi och effekt i ett energisystem som består av ökad andel lokal småskalig produktion som är variabel.
Tillräcklig överföringskapacitet
Den energi som produceras behöver göras tillgänglig för användare i rätt tid, till rätt pris och i tillräcklig omfattning. Med ökad elektrifiering är elnäten en central faktor som behöver vara en möjliggörare, inte en broms. Elnäten behöver möta nya stora utmaningar och investeringsbehovet är stort.
Robusthet
Ett hållbart energisystem måste vara robust nog att klara ojämn produktion och användning, samt externa störningar och klimatförändringar utan risk för avbrott eller brist. Tillgång till en tillförlitlig och hållbar energitillförsel har varit, är och kommer att vara en allt viktigare förutsättning för många verksamheter. Inte minst i Dalarna där framväxande industrier lokaliserats utifrån tillgänglig elförsörjning.
Konkurrenskraftiga priser
Alla energianvändare är beroende av energi till överkomliga och så långt det går förutsägbara priser. Höga energipriser är påfrestande för hushållens ekonomi. Det gäller även inte minst vår basindustri med stort energibehov.
Möjliggöra näringslivsutveckling
Tillgång till stabil grön el är en förutsättning för att kunna attrahera nyetableringar och möjliggöra utveckling i befintliga industri- och tjänsteföretag. Varor producerade med låg klimatpåverkan kan ersätta produktion med hög klimatpåverkan i andra länder.
Minskad geopolitisk sårbarhet
Sveriges energisystem är sammanlänkat med omvärlden. Tillsammans kan länder nyttja varandras över- och underskott i en hållbar helhet. Samtidigt finns ett starkt motiv att minska beroendet av energiimport från vissa länder.
Klimatförändringar
Ett förändrat klimat påverkar behov av energi i form av kyla och värme. Energiproduktionen av t ex vattenkraft och bioenergi påverkas långsiktigt av klimatförändringar. Extrema väder kan skapa avbrott.
Energi:
Elenergi:
Eleffekt:
Robusthet:
Konkurrenskraft:
Ledarskap och samverkan
Kunskapshöjning och attityder
Energiplanering
Beredskap
Forskning och innovation
Kompetensförsörjning
Ökad elproduktion
Utvecklad fjärrvärme, omhändertagande av restvärme
Ökad flexibilitet i elsystemet och energilager
Nätutveckling
Ladd- och tankinfrastruktur
På energiintelligent.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”