Start › Energisystem › Kommunal energiplanering
I oktober 2024 startade projektet, Tillsammans för Dalakommunernas energiplanering, som syftar till att främja hållbar energiomställning i Dalarnas län. Projektet, med en budget på 6,45 miljoner kronor, ska pågå fram till december 2026 och engagerar alla länets kommuner i arbetet för en robust energiförsörjning och grön omställning. Projektet finansieras med medel från Energimyndigheten.
Projektet växte fram utifrån det ökade behovet av pålitliga energisystem, något som blivit än mer angeläget efter förändringarna på de globala energimarknaderna. Dalarnas kommuner står inför utmaningen att möta ökande elbehov, elektrifiera transportsystemet och ersätta fossila bränslen i industrin. Genom projektet kommer kommunerna i Dalarna, Länsstyrelsen Dalarna och Region Dalarna få möjlighet att tillsammans bygga upp kunskap och kapacitet för att skapa långsiktiga, hållbar energiplanering.
Projektets mål är att bygga ökad kunskapskapacitet i Dalarnas kommuner och regionalt om energisystemets behov och lösningar samt hur ett proaktivt energiplaneringsarbete kan genomföras. Projektet använder ett processorienterat arbetssätt och stödjer kommunerna, där de befinner sig i processen, i att skapa nulägesbeskrivningar, målbilder och konkreta åtgärdsplaner. Ambitionen är att 12 av länets 15 kommuner har påbörjad energiplaneringsprocesser vid slutet av projektperioden. I minst fem av kommunerna har nya energiplaner tagits fram. som fyller kraven enligt energimyndighetens vägledning till lagen om kommunal energiplanering.
Etapp 1. Uppstart och Nulägesbeskrivning. Förankring av projektet i respektive kommun, skapandet av en nulägesbild kring situationen i sin kommun. Deltagande kommuner skapar en tvärsektoriell grupp för att bedriva arbetet på kommunal nivå.
Etapp 2. Vision och Målsättning. Kommunerna formulerar målbilder och visioner för framtida energiplanering. Stödmaterial och utbildningar genomförs för att stärka kommunernas förmåga att driva energikommunikation och hantera målkonflikter i omställningen.
Etapp 3. Åtgärdsplaner. Kommunerna tar fram konkreta åtgärder baserade på sina mål.
Summering av kommunernas målbilder och åtgärder och avstämning mot regional energi- och klimatstrategin och FärdplanEnergisystem. Det blir underlag för framtida uppdateringar av de dokumenten.
Etapp 4. Projektavslut. Summering, redovisning och spridning av resultatet. En gemensam överenskommelse om fortsatt samverkan presenteras för media och beslutsfattare.
Projektledningen består av tjänstepersoner från Länsstyrelsen, Region Dalarna och Smedjebackens kommun. Samtidigt stöttas kommunerna av en referensgrupp bestående av regionala experter och projektaktörer, däribland Energiintelligent Dalarna och Effekt4Dalarna.
Genom utbildningar, workshops och konferenser kommer deltagande kommuner få möjlighet att utbyta erfarenheter och samarbeta över kommungränser.
Tillsammans för Dalakommunernas energiplanering visar på ett långsiktigt engagemang för hållbarhet, samverkan och kunskapsutveckling. Genom att samla aktörer från olika samhällssektorer kan projektet fungera som en modell för framtidens energiomställning och regional hållbar utveckling.
På energiintelligent.se använder vi kakor för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Du kan läsa mer om våra kakor på sidan ”Om kakor”