En kompass för konkurrenskraft – En ny vägledare för EU 2024–2029

Bild på kompass med text runt om som beskriver konkurrenskraftkompassen

Fokus på innovation, grön omställning och ett mer självständigt EU ska leda till ett konkurrenskraftigare EU. Den nya kompassen kommer mycket troligen få den strategiska roll som den gröna given hade under föregående mandatperiod. 

Den 29 januari presenterade den nya EU-kommissionen sitt första stora initiativ, en kompass för konkurrenskraft. Denna ska rama in EU-kommissionens arbete under 2025 – 2029. Kommissionen benämner kompassen som en vägledare för EU, vilket gör att den troligen kommer ta över den strategiska roll som den gröna given hittills fyllt. Kompassen är uppdelad i tre pelare, att överbrygga innovationsklyftan med USA och Kina, utfasning av fossila bränslen och stärkt konkurrenskraft samt att öka säkerheten samtidigt som det externa beroendet av bland annat teknik och råvaror minskas.

Den första pelaren fokuserar på innovation, konkurrenskraft och har målet att komma i kapp USA och Kina. Bland utmaningarna som lyfts fram är att företag i EU har svårt att skala upp, det vill säga många start-upföretag som inte kommer förbi det första stadiet. Vidare kopplas även arbetet med digitalisering på. Här lyfts vikten av spetsteknik fram och att Europa kan använda digital teknik för att öka sitt välstånd, främja innovation och bidra till ökad säkerhet.

Den andra pelaren ska fokusera på utfasning av fossila bränslen och konkurrenskraft. Målsättningen är egentligen densamma som i den europeiska gröna given – klimatneutralitet till år 2050. Dock lyfts konkonkurrensvinsterna i detta fram på ett mycket tydligare sätt, exempelvis kommer kommissionen här arbeta för att skapa överkomliga energipriser, att locka till sig gröna industrisatsningar till EU och att främja ren industri och cirkulära affärsmodeller.

Den tredje och sista pelaren handlar om att stärka EU:s ekonomiska trygghet genom att minska EU:s beroenden av råvaror, metaller och mineraler, tekniska komponenter men även kritiska läkemedel. En del i att göra EU mer oberoende är att se över lagstiftningen som styr offentlig upphandling. Fokus kommer bland annat ligga på att stabilisera och säkra leveranskedjor och en fri och rättvis handel. Till detta hör också beredskap och behovet av att stärka en gemensam försvarspolitik.